Història

El Centre Excursionista d’Olot (CEO) va ser fundat l’any 1934, com a delegació de la UEC i després del CEC, i més endavant com a entitat independent l’any 1970. Fundat per un grup d’amants de l’excursionisme per tal de promoure les activitats lúdiques en la natura, tot vetllant per l’entorn en el qual es troba i incentivant la població d’Olot i rodalia a promoure l’esport i el lleure a la muntanya.

Durant els anys trenta es volia crear una entitat excursionista reglamentada. S’acordà adherir-se a la Unió Excursionista de Catalunya (UEC). L’entitat es a situar al Passeig d’en Blay, 5, local on es troba encara avui dia el Centre Excursionista d’Olot. L’acte oficial d’inauguració de l’entitat excursionista a Olot es va fer l’any 1935. Durant la Guerra Civil (1936-1939) les activitats i el butlletí queden paralitzats. El local és ocupat per refugiats i ferits i tot el material malmès. L’any 1943 el centre es va constituir com a a delegació olotina del Centre Excursionista de Catalunya. Roman com a delegació del CEC fins l’any 1970 any en què, per motius econòmics i polítics, es decideix no continuar essent una delegació del CEC i es registra el Centre Excursionista d’Olot com a entitat excursionista independent.

En l’actualitat, el CEO compta amb més de 1900 socis* d’arreu del món (una menció especial als socis i amics de Chile i Mallorca), fet que comporta que sigui una de les entitats de la ciutat i fins i tot de la comarca amb més nombre d’adhesions. Alhora, actua amb el suport d’entitats com és la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, la Federació Catalana d’Espeleologia i a la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada.

El projecte inicial, recolzat en els successius anys, és el poder donar la oportunitat de participar i gaudir del gran ventall de possibilitats que ens dona l’entorn de la Garrotxa i gaudir del medi ambient tot respectant-lo i convivint amb ell.

Així mateix, dins el mateix marc, es vol facilitar l’ingrés a l’entitat dels més menuts per tal de començar-los a engrescar a realitzar activitats beneficioses per al seu cos i ajudant-los amb les seves inquietuds. La Secció de Mainada és tot un èxit de la pràctica de l’excursionisme i l’educació en el lleure.

Alhora de potenciar les activitats setmanals, el Centre Excursionista d’Olot planteja una excursió per a cada diumenge tot continuant aquelles que ja fa un munt d’anys que es celebren, com ara la Xampanyada – Aplec del Pirineu, la Pocatraça, l’Embardissada, o les 24 hores de muntanya o la Volta pels Volcans d’Olot i creant-ne de noves com la Trepitja Garrotxa.

L’any 2017 el Centre Excursionista d’Olot va ser l’entitat de la FEEC que va agafar el relleu de la 48a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

La Junta del Centre Excursionista d’Olot està composada per el president,, Sr. Ramon Regí i Pujals, vice-president, Sr. Pere Rifà i Tenas, el secretari, Sr. Rafel Descals i Roura i la tresorera, Sra. Clara Rifà i Planellas així com per els diferents responsables de cada secció i d’altres membres que participen activament de les activitats de l’entitat. La Junta avalua les actuacions que s’han dut a terme, tot valorant les millores de cares a futures edicions de determinades accions i encarant i preparant les activitats que futurament es duran a terme a l’entitat.

 

 * Número de socis a 1 de gener de 2017: 1941
 
Referències bibliogràfiques:
  • Dou, Josep Maria. “Les arrels de l’excursionisme a Olot”. Centre Excursionista d’Olot, 1980. 
  • Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. “20a Festa de la Cançó de Muntanya” [en línia]. Disponible a: https://www.feec.cat/activitats/activitats-culturals/canco-de-muntanya/20a-festa-de-la-canco-de-muntanya/  [Consulta: 13 de març de 2017].
  • Montbardó Alberni, Mireia. “L’excursionisme al Centre Excursionista d’Olot”. Treball de recerca de batxillerat. IES Bosc de la Coma, 2009.
  • Olot Televisió. “Amb identitat: Centre Excursionsita d’Olot” [en línia]. 13 de desembre de 2016. Disponible a: http://olottv.xiptv.cat/amb-identitat/capitol/centre-excursionista-d-olot-2 [Consulta: 15 de desembre de 2016].
  • Vilanova i Cros, Meritxell. “El Centre Excursionista d’Olot: una associació, un sentiment”. Treball de recerca de batxillerat. IES Bosc de la Coma, 2011.
Top