Cop d’ull a l’itenerari

El puig de Sant Marc serà, per segona vegada, la fita senyera del recorregut de l’Embardissada. Els veterans, i també molts dels més joves, recordareu la XX edició de la nostra trobada anual, marcada per una pluja persistent al llarg de tota la jornada. Enguany hem cregut oportú traçar un itinerari semblant al d’aquella malaguanyada Embardissada, però amb alguns canvis dignes de ressenyar. Sortirem per novena vegada de Sadernes. Anirem al Gomarell i ens enfilarem al salt de la Núvia. Fa setze anys vam trencar des d’aquest esplèndid mirador cap a la Quera i el coll Joell, però en aquesta ocasió seguirem en direcció a Sant Aniol d’Aguja. El camí del Salt de la Núvia, el més espectacular de tota l’Alta Garrotxa, no veu el pas de l’Embardissada des de la ja molt llunyana primera edició!

Un cop al quintà de can Cots deixarem el camí de Sant Aniol i escollirem el que planeja pel bac cap a can Barrufa. Allà comença la ferma ascensió pel pujant del Jóc, que ens acostarà a les balmes d’Uja. Més enllà continuarem pujant cap al coll i el puig de Sant Marc, sostre del recorregut.

Fa setze anys vàrem baixar des del cim directament cap al pla d’en Quera, el Cortal i Talaixà, per un camí actualment molt conegut i concorregut. En aquesta edició donarem una llarga i atractiva volta, que ens portarà als Soms, el corral de les Grateres i l’escaler de la Masó, abans d’arribar igualment al poble. Tots els participants podreu veure les obres portades a terme pel Centre Excursionista d’Olot a la seva casa de Talaixà, que actualment fa goig de veure.

Baixarem de Talaixà pel camí ramader, vell conegut de tots els excursionistes que trepitgem l’Alta Garrotxa, que ens conduirà al pont de Valentí i Sadernes.
El puig de Sant Marc domina les valls de Sant Aniol, Ribelles i Ormoier i és, per tant, un mirador extraordinari. Al llarg del recorregut no ens mancaran camins atrevits i espectaculars ni boscos d’una gran diversitat i riquesa.

Només trobarem a faltar l’aigua; la major part del recorregut és lluny de carreteres i les fonts que trobarem són prou modestes. Caldrà anar ben proveïts!
L’itinerari de l’Embardissada és dins dels termes municipals de Sales de Llierca, al que pertanyen Sadernes i la seva rodalia; d’Oix, actualment integrat en el de Montagut i Oix, del que en formen part la vall de Sant Aniol i Talaixà, i de Bassegoda, agregat l’any 1969 al municipi altempordanès d’Albanyà, que partiona amb l’anterior al coll i el puig de Sant Marc.

Bona Embardissada a tothom!
Kim Agustí

Top