Pruan, una proposta de Martí Pastoret

Fa uns dies vam acompanyar a un tiet-avi de la meva parella a la masia on havia nascut i viscut els primers anys de la seva vida. La masia, o el que en queda d’ella, està perduda entre Sant Julià del Mont i el Sallent (Santa Pau) i, com moltes finques de la zona, no te res a veure amb el que havia estat fa 70 anys.

Entre les moltes anècdotes que ens va explicar, n’hi va haver una que em va fer pensar una bona estona. Cada dilluns, ben aviat al matí, sortien de casa pel camí que els portava a Sant Julià del Mont i, passant per Batet de la Serra, s’arribaven fins a Olot per intentar vendre al mercat setmanal allò que conreaven. Un cop acabat el mercat, recollien el que no havien pogut vendre i se’n tornaven cap a casa. Evidentment, els dos trajectes els feien caminant i aquesta, només era l’activitat a què dedicaven els dilluns. La resta de la setmana treballaven la terra i cuidaven el bestiar.

Es tractava doncs, d’una vida gens sedentària i és que durant milers d’anys l’esser humà ha anat adaptant el seu cos, gràcies a l’evolució de moltes generacions, per estar preparat per a una vida amb moviment, on el cos s’autoregula a partir de la contracció muscular (genera moviment articular, activa la circulació, ens permet vèncer la gravetat,…).

Recorregut setmanal per anar de Pruan a Olot (11,5Km 420mD+) i tornar

Aquest estil de vida és del tot contradictori amb el que la majoria portem actualment. Predominen les feines sedentàries (asseguts davant l’ordinador, dins d’un cotxe o un tractor…) o amb moviments molt repetitius (cadenes de producció). Fem la majoria de desplaçaments amb cotxe o moto i ens encanta passar hores al sofà.

És per això que considero molt necessari que aprenguem a destinar el temps lliure a fer activitats on posem el nostre cos en moviment. Així aconseguirem que el nostre sistema circulatori s’activi per millorar l’aportació de sang oxigenada als teixits, que les substàncies de desfet puguin ser expulsades fàcilment, que tinguem una bona coordinació amb el nostre sistema nerviós, que s’estimuli el sistema hormonal per tal d’alliberar hormones com les endorfines (ens aporta sensació de benestar),… i si tot això es pot fer a l’aire lliure molt millor.

Camineu, correu, nadeu, pedaleu, escaleu, feu exercici, practiqueu algun esport que us agradi, salteu, balleu… Feu-ho, que tenim un cos preparat per a això i us ho agrairà.

 

Escrit de Martí Pastoret

soci del CEOlot, fisioterapeuta i osteòpata

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *